Kamena volna za izolacijo

Rockwool se nanaša na vrsto toplotne izolacije iz dejanskih kamnin in mineralov. Iz tega Odeja iz kamene volne materiala je mogoče izdelati široko paleto izdelkov zaradi njegove odlične sposobnosti blokiranja toplote in zvoka. Izolacija iz kamene volne se običajno uporablja v gradbeništvu, industrijskih obratih in v avtomobilskih aplikacijah.
Izraz “kamena volna” se včasih uporablja kot “mineralna volna“, čeprav je slednji izraz pravzaprav večja kategorija toplotnih izolatorjev, ki vključuje kameno volno, žlindro in steklena vlakna.

Proizvodnja

Kamena volna se naravno proizvaja med vulkanskimi izbruhi, ko močni vetrovi tečejo na tokove lave bazalta ali diabaza. Tako je bilo, ko so v zgodnjih 1900-ih havajski vulkanologi odkrili nenavadno, volni podobno kamnito vlakno, ki visi z dreves v bližini gore Kilauea, in kmalu so odkrili izjemne lastnosti vlakna.
Danes se ta postopek ponovi v komercialnih pečeh, kjer se minerali in druge surovine segrejejo na približno 2.910 ° F (1.600 ° C) in se izpostavljajo toku pare ali zraka. Med proizvodnjo se doda tudi olje, da se zmanjša nastajanje prahu. Naprednejše tehnike zahtevajo vrtenje staljene kamnine z visokimi hitrostmi v predilnem kolesu, kar je podobno načinu izdelave sladkorne vate. Dokončana kamena volna je masa finih prepletenih vlaken, ki so vezana skupaj s škrobom in uporabljena kot ohlapno polnilo ali sestavljena v odeje (batte in zvitke). Glavni proizvajalci kamene volne v ZDA se nahajajo v Severni Karolini, Teksasu, Washingtonu in Indiani.

Učinkovitost Rockwoola kot izolatorja

Posamezna vlakna, ki sestavljajo izolacijo iz kamene volne, so sama po sebi dobri prevodniki toplote, vendar so plošče in zvitki te izolacije učinkoviti pri blokiranju prenosa toplote. Pogosto se uporabljajo za preprečevanje širjenja ognja v zgradbah, saj imajo izjemno visoko tališče nad 1500°C. Z vrednostjo R od 3,10 do 4,0 lahko kamena volna igra pomembno vlogo pri zmanjševanju porabe energije. v domovih in podjetjih. Težave včasih nastanejo, ker lahko kamena volna zadrži veliko vode, čeprav ji bo gravitacija omogočila odtekanje, dokler ima pot za pobeg.

Vlakna iz kamene volne
Pogoste aplikacije

V obliki ohlapnega polnjenja se lahko uporablja za izolacijo opreme, rezervoarjev, cevovodov, peči in peči.
Uporablja se pri izdelavi akustičnih stropnih ploščic.
Uporablja se za izolacijo stanovanjskih, poslovnih in industrijskih prostorov. Rockwool je zelo učinkovita za uporabo kot izolacija za in okoli električnih omar, žic in cevi. Lahko zapolni večino stenskih votlin in praktično ne pušča praznin.
Uporablja se tudi kot ognjevarni material za pršenje.

Varnost

Medtem ko mnoga umetna mineralna vlakna veljajo za nevarna za ljudi, je nevarnost omejena predvsem na bioobstojne materiale, kot so steklena volna za posebne namene in ognjevzdržna keramična vlakna. Mednarodna agencija za raziskave raka meni, da najpogostejše vrste kamene volne, ki se uporabljajo kot izolacija, “niso razvrščene kot rakotvorne za ljudi.” Rockwool lahko povzroči draženje kože, čeprav je to stanje začasno mehansko draženje in ne resnejše kemično draženje. Ne glede na to je vedno dobra praksa, da lastniki stanovanj, inšpektorji in izvajalci med ravnanjem z kameno volno ali katero koli drugo izolacijo nosijo kakovostne rokavice in drugo osebno zaščitno opremo.
Če povzamemo, je kamena volna vrsta toplotne izolacije iz ogrevanih naravnih mineralov. Na splošno velja za varnega in učinkovitega.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja